Szeretettel köszöntelek a Egyiptom Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egyiptom Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egyiptom Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egyiptom Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egyiptom Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egyiptom Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egyiptom Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egyiptom Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Több ezer éves egyiptomi sörreceptet rekonstruált Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem régésze és társa, Sam Calagione sörfőző, a delaware-i Dogfish Head cég vezetője. A lehető legjobb minőség érdekében a helyszínről, Egyiptomból szerezték be az alapanyagokat.
A sör hozzávalóit McGovern kutatásai alapján gyűjtötték össze, ugyanis az amerikai régész az I. Skorpió ('Udzs') fáraó sírjában talált leleteken borsfű, kakukkfű és koriander keverékét azonosította; a kutatók a sör előállítása során az úgynevezett za'tar fűszerkeveréket használták, amely a fentebb felsorolt fűszereket és többek közt oregánót tartalmaz. A több ezer éves szeszes ital újraalkotásában hasznos támpontul szolgáltak a 18 ezer évesre keltezett Wadi Kubbaniya lelőhelyen talált, - talán cirok vagy káka őrlésére használt - kövek, illetve dum-pálma gyümölcs és kamilla darabok.
A létrejött sört, ami a Ta Henket (egyiptomi nyelven: sör kenyér) nevet kapta, múlt novemberben mutatták be New Yorkban. A fáraók országának különleges söre nem az első, amelyet a páros elkészített, McGovern és Calagione már újrafőzte többek közt Midász fríg király sörét, és egy 9 ezer éves ősi kínai szeszes italt is. Minden általuk újra elkészített italkülönlegesség korlátozottan kapható kereskedelmi forgalomban.
A Smithsonian kutatási beszámolója
http://kultura.hu/main.php?folderID=959&ctag=articlelist&iid=1&articleID=314781
http://kultura.hu/main.php?folderID=959&ctag=articlelist&iid=1&articleID=314781
|
|
Szabó József 3 napja új képet töltött fel:
Szabó József 5 napja új blogbejegyzést írt: Egyiptomi előadás
Szabó József 1 hete új képet töltött fel:
Szabó József 2 hete új képet töltött fel:
Szabó József 3 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Radarvizsgálatokkal térképezték fel az ókori egyiptomi várost
Nofertiti Berlinben marad
Sírrablók és ókori egyiptomi fogorvosok 3.
Sírrablók és ókori egyiptomi fogorvosok 2.