Egyiptom: Az egyiptomi konyhaművészet

Szeretettel köszöntelek a Egyiptom Világa közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2471 fő
  • Képek - 1696 db
  • Videók - 1724 db
  • Blogbejegyzések - 348 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 1362 db

Üdvözlettel,

Egyiptom Világa vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egyiptom Világa közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2471 fő
  • Képek - 1696 db
  • Videók - 1724 db
  • Blogbejegyzések - 348 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 1362 db

Üdvözlettel,

Egyiptom Világa vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egyiptom Világa közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2471 fő
  • Képek - 1696 db
  • Videók - 1724 db
  • Blogbejegyzések - 348 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 1362 db

Üdvözlettel,

Egyiptom Világa vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egyiptom Világa közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2471 fő
  • Képek - 1696 db
  • Videók - 1724 db
  • Blogbejegyzések - 348 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 1362 db

Üdvözlettel,

Egyiptom Világa vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

Egyiptom szépsége lenyűgöz, törtémelmi emlékei ámulatba ejtenek, az ókori civilizáció kultúrája és tudományos ismeretei, titokzatos csodái mindennapjainkat is meghatározzák.

 

Ellenben vajmi keveset tudunk a manapság ismeretlen ókori egyiptomi konyhaművészetről, mely mind a mai napig befolyásolja az ott élők és vendégeskedők mindennapi főzési és étkezési szokásait.

Az ókori Egyiptom  étkezési kultúrájáról és konyhaművészetéről a templomok és sírok falain fennmaradt ábrázolások mesélnek, de ízeit akár mi is felfedezhetjük az éttermek és utcai árusok menüit kóstolgatva.

A falfestményeken nem csak a főzéshez felhasznált alapanyagok, vagy az ételkészítés egy-egy mozzanata rajzolódik ki, de az is kiderül, hogy az ókori egyiptomiak egyes ételeiket manapság használt eljárásoknál sokszor jóval fejlettebb technikával készítették.

A templomokhoz és építkezési területekhez minden igényt kielégítően felszerelt, szervezett, külön mosogatóval és hulladékgyűjtővel felszerelt konyhák tartoztak, melyekeben igen összetett folyamatok során készült az étel.

A főzésnek és étkezésnek kiemelt szerepe volt az ókori kultúrában, hiszen nem csak az isteneket szolgáló papokat, de áldozatok formájában isteneiket is az egyiptomiak táplálták.

Halottaik mellé ételeket, alapanyagokat, és azok elkészítéséhez, elfogyasztásához használt kifinomult és ízléses eszközöket temettek, hiszen úgy tartották, hogy a táplálék a túlvilági fennmaradást is biztosította.

 

network.hu

A templomok falán található, konyhai vagy étkezési jeleneteket ábrázoló képeken a főzéshez felhasznált alapanyagokat is ábrázolták, valamit nagy részletességgel az elkészült ételeket is.

 

Így maradtak fent a mai napig az olyan hagyományos, egyiptom kulináris és gasztronómiai szokásait meghatározó ételek, mint a kemencében sütött, majd napon szárított napkenyér (Eish Samsi), az erjesztett hal (Fesiekh), a kacsa és más húsok, a liszt készítésének módja, vagy a nyers zöldésgek és hagyma fogyasztása.

Ha Egyiptomba utazunk, mindig a helyi specialitásokat válasszuk!

Nem csak a hagyományőrzés és múltidézés védett, de azért is, mert ezeket készítik a legjobban.

 

network.hu

Igazi kebabot és koftát és baklavát csak Egyiptomban kapni, de a lipia és a kushari, ez a különleges tésztaétel is kóstolót kíván!

 

Szintén nemzeti eledel a támija, mely eg ykülönleges, rántott és pikánsan fűszerezett babos tészta étel, valamint a molocheja, a korianderrel ízesített főzelékféle.

Címkék: egyiptom egyiptomi utazás falfestmény fáraó gasztronómia konyha konyhaművészet piramisok receptek templom

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Balogh Nóra üzente 13 éve

Kéne egy szakácskönyv hieroglifákkal és mellette a magyarázattal :)

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu